Zilverklei - Biesjoe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Zilverklei

Zilverklei.
Wat is Art Clay Silver?
Art Clay Silver is kneedbaar zilver. Het ziet eruit als gewone klei maar bestaat uit puur fijnzilver in poedervorm, een organisch bindmiddel en water. De zilverklei is gemakkelijk te bewerken en dat geeft je eindeloos veel mogelijkheden bij het maken van je eigen sieraden. Bij verhitting verbrandt het bindmiddel, verdampt het water en smelt het zilverpoeder samen tot één geheel in 100% zilver. Art Clay Silver is een product waarmee iedereen in staat is zelf zilveren sieraden te maken. Het zilver is bovendien te combineren met andere materialen.

Krijg je zin om zelf aan de slag te gaan met Art Clay Silver? Dat kan! Bij mij kun je een workshop volgen waarin je zelf een juweeltje kunt creëren. Ik ben een gecertificeerd Art Clay Silver-instructeur en kan je dus alle kneepjes van het vak leren.

Interesse in een zilveren juweel : kijk in onze webshop 

Hieronder vind je al een overzichtje van de verschillende gebruikte technieken:

Ontwerp:
Het maken van een juweel begint met een ontwerp. Dit kan een eigen idee zijn of een ontwerp uit een boek. Bij het ontwerp dien je rekening te houden met het feit dat zilverklei krimpt bij het verhitten. Met name bij het maken van ringen is dit natuurlijk van groot belang.

Modelleren:
Dit is het in vorm brengen van de klei aan de hand van het gekozen ontwerp. Je kunt de zilverklei in vorm brengen met je handen en/of diverse modelleerspatels.

Drogen:
Als de klei gemodelleerd is, droog je deze gedurende een half uur met de föhn. Het drogen is een belangrijke fase. Al het water uit de zilverklei moet immers verdampen bij deze fase van het proces. Wanneer er water in het werkstuk achterblijft zal deze uit elkaar springen bij het verhitten.

Bijwerken:
Het gedroogde juweel is na het föhnen hard geworden. Het ziet er op dat moment uit als gips. In dit stadium is het werkstuk ook breekbaar. Je kunt oneffenheden bijwerken met Art Clay Silver-pasta en een penseel. Daarna moet het terug drogen. Het verder bijschaven en egaliseren doe je vervolgens met diverse vijltjes en de schuurdoekjes. In dit stadium kan je ook nog patronen of lijnen in het sieraad vijlen of krassen.

Verhitten:
Als het sieraad helemaal netjes is afgewerkt en alle oneffenheden zijn bijgewerkt zijn, dan is het werkstuk klaar om te verhitten. Bij verhitting verbrandt het organisch bindmiddel en versmelt het zilverpoeder tot een homogene massa. 

Polijsten:
Nadat het juweel is verhit, is het helemaal uitgehard en hoef je het alleen nog maar te polijsten. Dit kan met verschillende polijstborstels gebeuren. Polijstborstels geven een matte finish. Wanneer je hoogglans wil polijsten, kan je dit doen met de vlakke kant van een polijstnaald of met fijne schuurdoeken en heel fijn schuurpapier. Tot slot poets je het sierraad op met polijstpasta en een polijstdoekje.

Afwerking:
Tijdens de afwerking kun je, indien van toepassing, een gaatje in het sieraad boren en er een kettinkje aan bevestigen. 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu